Thursday, December 28, 2006

SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND

Σήμερα λέω να ξεκινήσω ένα μικρό ένθετο - αφιέρωμα στα 10 αγαπημένα μου τραγούδια. Κάθε ποστ και ένα.

Πριν περίπου ένα χρόνο (και κάτι) είχα στα χέρια μου το "Wish you were here" των Pink Floyd. To cd είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Syd Barret και είναι εκπληκτικό. Τα τραγούδια τα είχα ξανακούσει βέβαια αλλά όταν ένα βράδυ, στο αστικό με συντροφιά τη μουσική μου, πρόσεξα το πρώτο πρώτο τραγούδι κάπου χάθηκα. Η μουσική, τα λόγια, ο ήχος, το αίσθημα, το χρώμα ακόμα του τραγουδιού. Όλα αυτά με συνεπήραν. Αυτό το τραγούδι μου ταιριάζει.

Shine on you crazy diamond



I - V

Remember when you were young,
You shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there's a look in your eyes,
Like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.
You were caught on the crossfire
Of childhood and stardom,
Blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter,
Come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!

You reached for the secret too soon,
You cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.
Threatened by shadows at night,
And exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.
Well you wore out your welcome
With random precision,
Rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions,
Come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!



VI - IX

Nobody knows where you are,
How near or how far.
Shine on you crazy diamond.
Pile on many more layers
And I'll be joining you there.
Shine on you crazy diamond.
And we'll bask in the shadow
Of yesterday's triumph,
And sail on the steel breeze.
Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

Monday, December 25, 2006

A very crappy Christmas productions ...

Η "A very crappy Christmas produstions παρουσιάζει αυτό το Δεκέμβριο την καινούρια της ταινίας "Πωλήτριες σε κρίση πανικού !".

. Ποτέ τα Χριστούγεννα δεν ήταν η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Έχει χάσει το νόημα της, αν είχε ποτέ κάποιο. Δεν είμαι θρήσκο άτομο και η γέννηση του "θεανθρώπου" δεν μου λέει και τίποτα. Αλλά ακόμη και για τους πιστούς δεν είναι πλέον η γιορτή της αγάπης αλλά η γιορτή της κατανάλωσης και του εμπορικοποίησης, της επίδειξης, της κιτσαρίας, της υπερβολής. Μια αφορμή για να εκδράμει σύσσωμος ο ορθόδοξος ελληνισμός το πρωί στα καταστήματα για τα δώρα της τελευταίας στιγμής και το βράδυ στα μπουζούκια.
. Επιπλέον φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δε θα περάσω τα χριστούγεννα με την οικογένεια μου. Αν μη τι άλλο ήταν πάντα μια ιδιαίτερη αφορμή για να μαζευτούμε μικροί και μεγάλοι στο γιορτινό τραπέζι της γιαγιάς μου που γιόρταζε, να ντυθεί κάποιος από εμάς Άγιος Βασίλης και να μοιράσει δώρα. Η γιαγιά μου όμως πέθανε τον προηγούμενο μήνα κι εγώ έμεινα Θεσαλλονίκη γιατί δούλευα. Θα πω ψέματα αν σας πω ότι δεν με στεναχωρεί που είμαι μακριά τους και πως δεν μου λείπουν αφάνταστα.

. Έκατσα λοιπόν Θεσαλλονίκη, μία πωλήτρια στην περίοδο των Χριστουγέννων ! Πανικός ! Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ! Κρίση ! Ξαφνικά, την τελευταία στιγμή θυμήθηκαν όλες ότι έχουν ξεχάσει να αγοράσουν το κατάλληλο, εκπληκτικό, εντυπωσιακό, σέξυ (αλλά όχι και πολύ, μη μας παρεξηγήσουν κιόλας) και κυρίως φτηνό (!!) εσώρουχο. Καμία δε σκέφτεται ότι μπορεί αυτό που ζητάει (αν υπάρχει) πιθανότατα έχει τελειώσει από το μαγαζί γιατί εξάλλου έρχεται την τελευταία στιγμή, ότι η πωλήτρια που την εξυπηρετεί είναι ένας άνθρωπος που μπορεί και να δουλεύει και 12 ώρες με 20 λεπτά (αυτό ήταν το ωράριο στο μαγαζί που δουλέυω εγώ το Σάββατο 23/12) και πρέπει να εξυπηρετήσει με ευγένεια την κάθε βλαμμένη και ιδιότροπη. Η κατάσταση στο μαγαζί ξεπερνούσε κάθε ταινία του Αλμαδοβάρ, του Τσάκιν Τσαν και των Monty Python μαζί. Κάναμε κάθε είδους ακροβατικά για να εξυπηρετήσουμε, γελούσαμε χωρίς λόγο από την υπερένταση, κλαίγαμε, χοροπηδούσαμε, χορεύαμε, κοροιδευόμασταν, βριζόμασταν, αγκαλιαζόμασταν και προσπαθούσαμε να δώσουμε η μία στην άλλη κουράγιο. Έπρεπε να είσασταν από μια πλευρά για να μας βλέπετε !


Όπως και να έχει, όση και να ήταν η κούραση μου αυτή τη βδομάδα, όσα κι αν τα νεύρα μου ήταν τσιτωμένα, όσο κι αν δεν κατάλαβα πως ήταν γιορτές στόλισα το αυτοσχέδιο δεντράκι μου γιατί το στόλισμα του δέντρου ήταν μία από τις ευχάριστες παιδικές μου αναμνήσεις και μου αφήνει μια όμορφη αίσθηση. Φέτος, νιώθω ξανά αυτή την όμορφη αίσθηση χάρη στον άνθρωπο που αγαπώ και ήθελα να ομορφύνω το σπίτι μας με ένα τρόπο διαφορετικό.

Sunday, December 17, 2006

Ελληνική μυθολογία

Μέρες Χριστουγέννων. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ε, λοιπόν, εγώ θα σας πω για ένα άλλο θεό. Αιρετικό, κίβδηλο, πρόστυχο, καταχθόνιο, διεφθαρμένο, ακόλαστο και με άλλες παρόμοιες ιδιότητες - κατηγορίες που θα μπορούσε η χριστιανοσύνη να προσάψει στον "Ελευθέριο" (ή Liber στα λατινικά), δηλαδή το Λυτρωτή.

Ο θεός Διόνυσος, περί ου ο λόγος, ήταν γιος του πατέρα των θεών Δία και της Σεμέλης, γόνο του Κάδμου από τη Φοινίκη και ιδρυτή της Θήβας και της κόρης της Αφροδίτης, Αρμονίας. Η ένωση του Δία με τη Σεμέλη οπωσδήποτε δεν θα έμενε κρυφή από την Ήρα, η οποία και αποφάσισε να εκδικηθεί την άμοιρη κοπέλα. Έτσι, μεταμφιεσμένη σε γριά παραμάνα, την έπεισε να ζητήσει από το Δία να της αποδείξει την αγάπη του με το να παρουσιαστεί μπροστά της ακριβώς όπως παρουσιαζόταν και στην Ήρα, την επίσημη σύζυγο του, με τη θεϊκή του λάμψη και τους κεραυνούς. Ο Δίας, δεσμευμένος από ιερό όρκο αναγκάστηκε να της ικανοποιήσει τη χάρη με αποτέλεσμα η ερωμένη του, που ήταν ήδη έγκυος, να κτυπηθεί από τον κεραυνό και να καεί ζωντανή. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο θεός ήταν να επιτρέψει να γεννήθει πρόωρα ο μικρός Διόνυσος και να τον ράψει στο μηρό του, ένα ερωτογενές σημείο, μέχρι την ολοκλήρωση της κύησης. Έτσι ο Διόνυσος γεννήθηκε δύο φορές. Μετά την ενηλικίωση του κατέβηκε στον Άδη για να επαναφέρει τη μητέρα του στον Πάνω Κόσμο και να τη μεταμορρφώσει σε αστέρι.

Ένας άλλος μύθος λέει πως η πραγματική μητέρα του Διονύσου ήταν η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου Περσεφόνη και πως μετά τη γέννηση του η Ήρα έστειλε τους Τιτάνες να τον διαμελίσουν, όπως και έκαναν. Όταν ο Δίας τους σκόρπισε με τους κερανούς του ανακάλυψε ότι είχαν φάει το βρέφος αφήνοντας μόνο την καρδιά του. Αυτή την καρδιά έδωσε στην πριγκίπισσα της Θήβας να καταπιεί ώστε να μείνει έγκυος και να γεννήσει για δεύτερη φορά το γιο του.

Η ανατροφή του μικρού θεού ανατέθηκε στον παπποσιληνό και στις Υάδες νύμφες, στη Νύσσα. Νεαρός ακόμη κυριεύθηκε από μανία που είχε στείλει η Ήρα και περιφερόταν μαινόμενος μέχρι που τον γιάτρεψε η φρυγική θεά Κυβέλη, ή Ρέα, η οποία και του δίδαξε τη λατρεία και τις οργιαστικές τελετές, τα "μυστήρια". Ο Διόνυσος ήταν ένας περιπλανώμενος θεός. Ιππεύοντας ένα πάνθηρα και συνοδευόμενος από τους σατύρους, τις Βάκχες ή Μαινάδες και τη γυναίκα του Αριάδνη γύριζε από πόλη σε πόλη για να διαδώσει τη λατρεία του τιμωρόντας παραδειγματικά όσους την αρνήθηκαν, όπως για παράδειγμα το βασιλιά της Θήβας Πενθέα ο οποίος διαμελίστηκε από τη μητέρα του και τις Μαινάδες και το βασιλιά της Θράκης Λυκούργο που μαινόμενος σκότωσε τη γυναίκα και τα παιδιά του και τέλος δολοφονήθηκε από τους υπηκόους του. Μαζί του έφερε τα γράμματα, τις τέχνες, τη μουσικη και φυσικά το κρασί.

Η λατρεία του Διονύσου είχε οργιαστικό χαρακτήρα. Τα "όργια" όμως των οπαδών του, συνήθως παντρεμένων γυναικών, δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά όργια, τα σαδιστικά παιχνίδια και τις αρρωστημένες επιθυμίες, ούτε με ανθρωποθυσίες ή ωμοφαγία παρόλο που οι μύθοι του αναφέρονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι κοινό χαρακτηριστικό των οργιαστικών λατρειών, όπως της Κυβέλης - Ρέας, του Ορφέα, της Δήμητρας, του Πάνα, του αιγυπτιακού Όσιρη και άλλων θεοτήτων, να τελούνται συμβολικές ανθρωποθυσίες αφενός επειδή αυτό είναι κατάλοιπο πρωτόγονων κοινωνιών και αφετέρου γιατί οι θεότητες αυτές, χθόνιες καθώς ήταν, σχετίζονται με τη γέννηση, το θάνατο και την αναγέννηση. Τα όργια του Διονύσου τελούνταν έξω από τις πόλεις, στο ύπαιθρο και αποσκοπούσαν με το κρασί ή άλλες ουσίες, το χορό και τη μουσική, τον έρωτα και την υπερδιέγερση να φτάσουν οι οπαδοί στη μανία, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ένωση με το θεό. Στην προκειμένη περίπτωση ο θεός Διόνυσος δεν είναι ένα υπερκόσμιο παντοδύναμο ον αλλά η ενσάρκωση του γήινου κόσμου, της φύσης. Οι εκστατικοί πιστοί πετύχαιναν την αρμονία με τον εαυτό τους και το φυσικό τους περιβάλλον όπως πολύ όμορφα περιγράφει ο Ευριπίδης στις "Βάκχες" του.

Αυτός με λίγα λόγια ήταν ο θεός Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, του γλεντιού, της γονιμότητας, του αρχαίου δράματος, του πολιτισμού, της ειρηνικής συμβίωσης, της απελευθέρωσης του ατόμου από τα βάρη της καθημερινότητας και τα πάθη του. Ο Βάκχος, ο Ελευθέριος. Ένας θεός μυστικός και αγαπητός που όμως παρεξηγήθηκε όσο κανείς από τους θεούς του ελληνικούς πανθέου. Προσωπικά ο αγαπημένος μου.

Friday, December 15, 2006

Δε μπεστ μούβι οφ ολλ τάιμς

Λοιπόν, χθες το βράδυ πήγαμε σινεμά για να δούμε το "Eragon". Λάτρεις και οι δύο (εγώ και ο Eddie_ μου) οτιδήποτε έχει σχέση με δράκους, μυθικά πλάσματα, επικές μάχες κτλ κτλ βιαστήκαμε να δούμε την ταινία. Η απογοήτευση ήταν τεράστια !!

Καταρχάς, ήταν μία φτηνή απομίμηση του LOrd of the rings. Η υπόθεση, οι αναφορές στη μαγική γλώσσα των ξωτικών και σε νάνους, τα πλάνα και η φωτογραφία, οι χαρακτήρες (ο κακός μάγος ήταν ο ίδιος ο Φιδόγλωσσος και οι υπηκόοι - πολεμιστές του φτυστοί τα Ορκ). Ακόμα και τα ονόματα των πρωταγωνιστών παρέπεμπαν στους ήρως του Τόλκιν. Εραγκον -- Άραγκον και Άρυα - Εργουιν (μάλλον σύμπτωση θα είναι). Το σενάριο έμπαζε από παντού. Κενά στην υπόθεση, προβλέψιμο μέχρι ανίας, ελλειπείς δυσδιάστατοι χαρακτήρες, παντελής απουσία πρωτοτυπίας και ατάκες αδιάφορες. Ο Τζέρεμυ Άιρονς έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ανεβάσει λίγο το επίπεδο αλλά πεθαίνει στα μέσα της ταινίας (από κει και πέρα απλά περίμενα την ώρα να τελειώσει η ταινία). Ο Μάλκοβιτς, ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ήταν ανύπαρκτος στην ταινία ως ο κακός βασιλιάς Γκαλπατορίξ (λίγο Αστερίξ και Οβελίξ μου κάνει το όνομα). Ο παντελώς άγνωστος δεκαεφτάχρονος πρωταγωνιστής θύμιζε μια κακή έκδοση του Λουκ Σκάιγοτερ από το θρυλικό "Star
Wars".
Εν γένει ήταν μια κακή ταινία. Αλλά εξάλλου τι περιμένεις από ένα σκηνοθέτη που η μεγαλύτερη του προσφορά σε ταινίες ήταν υπεύθυνος των οπτικών εφέ (όντως τα εφέ της ταινίας ήταν αρκετά καλά);

Η συμβουλή μου είναι να περιμένετε το dvd. Με καλή παρέα και μία πίτσα θα περάσουν οι δύο ώρες χωρίς να κλαίτε τα λεφτά σας.

Wednesday, December 13, 2006

"Παοκάρα, έχω τρέλα μες στο μυαλό..."


Αν και μπασκετόφιλη δεν είχα τη χαρά (για διάφορους λόγους) να παρακολουθήσω ζωντανά ένα αγώνα μπάσκετ. Αρκούμουν πάντα στην τηλεόραση.
Μα ποτέ δεν είναι αργά. Επιτέλους το πρόγραμμά μου μου έκανε τη χάρη και την Κυριακή το βράσυ πέρασα την πύλη ενός γηπέδου καλαθοσφαίρισης για να παρακολουθήσω το αγαπημένο μου παιχνίδι. Και μάλιστα, όχι ένα οποιοδήποτε παιχνίδι. Ένα ντέρμπι από τα παλιά : ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ στο "Παλατάκι".

Ήταν ένας αγώνας αυστηρά ακατάλληλος για καρδιακούς. Οι δύο άσπονδοι αντίπαλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό "τιμώντας" την αιώνια κόντρα τους. Το παιχνίδι έληξε 82 - 82 και η πρώτη παράταση 90 - 90. Και μετά από 2:30 ώρες έληξε και η δεύτερη παράταση με το νικητήριο ΠΑΟΚ 101 - ΑΡΗΣ 99.

Ο μεγάλος νικητής όμως ήταν ο κόσμος του Πάοκ. Πριν ακόμη αρχίσει το παιχνίδι οι φωνές και τα συνθήματα ακούγονταν μέχρι έξω. Και σε καμία στιγμή δε σώπασαν. Με κάθε ευκαιρία ο κόσμος ξεσπούσε σε ζητοκραυγές και χειροκροτήματα. Μέχρι και εγώ, που δεν είμαι οπαδός κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, παρασύρθηκα να φωνάζω "Παοκάρα, έχω τρέλα μες στο μυαλό ..."

Το βράδυ της Κυριακής ήταν οπωσδήποτε έντονο (μισή ώρα μετά τον αγώνα και δεν είχα ηρεμήσει). Και εις ανώτερα.

{{Σημ : το ποστ αυτό γράφτηκε, λόγω εργασίας, αργοπορημένα. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα μεσολάβησε το παιχνίδι ΠΑΟΚ - ΡΕΑΛ όπου ο Πάοκ, φανερά κουρασμένος και αποσυντονισμένος, έχασε με διαφορά. Ο κόσμος όμως ήταν και πάλι εκέι για να χειροκροτήσει την ομάδα του.}}

Saturday, December 09, 2006

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η 10η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει. Για την Κυριακή λοιπόν έχδουν οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη οι εξής εκδηλώσεις :

- Μαραθώνιος αποστολής γραμμάτων και εκκλήσεων στο καφέ Bazzar (Παπαμάρκου 34, πλατεία Άθωνος) από τις 4 το απόγευμα και μετά. Η αποστολή γραμμάτων και εκκλήσεων για διάφορες περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους αρμόδιους θεσμούς ή σε πολιτικά πρόσωπα είναι ο κατεξοχήν τρόπος δράσης, και μάλιστα επιτυχής της Διεθνούς Αμνηστίας.


- Πάρτυ στο Art House (Βογατσικού 4) με ενημέρωση, υλικό της οργάνωσης και προβολή βίντεο. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ραδιόφωνο Republic 103,3.

Friday, December 08, 2006

Instant Karma - John Lennon

Σήμερα είναι η επέτειος θανάτου του John Lennon. Πολλές συστάσεις και μεγάλα λόγια δε χρειάζονται. Ήταν ένας Καλλιτέχνης και ταυτόχρονα ήταν ένας Άνθρωπος.




Instant Karma's gonna get you,
Gonna knock you right on the head,
You better get yourself together,
Pretty soon you're gonna be dead,
What in the world you thinking of,
Laughing in the face of love,
What on earth you tryin' to do,
It's up to you, yeah you.

Instant Karma's gonna get you,
Gonna look you right in the face,
Better get yourself together darlin',
Join the human race,
How in the world you gonna see,
Laughin' at fools like me,
Who on earth d'you think you are,
A super star,
Well, right you are.

Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun,
Well we all shine on,
Ev'ryone come on.

Instant Karma's gonna get you,
Gonna knock you off your feet,
Better recognize your brothers,
Ev'ryone you meet,
Why in the world are we here,
Surely not to live in pain and fear,
Why on earth are you there,
When you're ev'rywhere,
Come and get your share.

Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun,
Yeah we all shine on,
Come on and on and on on on,
Yeah yeah, alright, uh huh, ah-.

Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun,
Yeah we all shine on,
On and on and on on and on.

Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun.
Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun.
Well we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun.
Yeah we all shine on,
Like the moon and the stars and the sun.

Thursday, December 07, 2006

Ευχαριστίες

Τις τελευταίες μέρες είχα κάποια προβλήματα υγείας και για αυτό απουσίαζα. Χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτώ και στο νοσοκομείο για 3 βράδια. Για το πλήρες ιστορικό των ημερών καθώς και για εντυπώσεις από το "πεντάστερο ξενοδοχείο" ονόματι Ιπποκράτειο
μπορείτε να δείτε στο one-world-one-blog.

Ευτυχώς τώρα όλα είναι καλά και είμαι ξανά σπιτάκι μου. Θέλω όμως να ευχασιτήσω πολύ πολύ τον Eddie_ μου που ήταν συνέχεια δίπλα μου και με πρόσεχε σαν τα μάτια του (και παραπάνω) και αγχώθηκε για μένα. Ένα μεγάαααλο φιλί...

Sunday, December 03, 2006

"Τρία κρυφά ποιήματα"

Δ'

Είπες εδώ και χρόνια :
"Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός."
Και τώρα ακόμη σαν ακουμπάς
στις φαρδιές ωμοπλάτες του ύπνου
ακόμη κι όταν σε ποντίζουν
στο ναρκωμένο στήθος του πελάγου
ψάχνεις γωνιές όπου το μαύρο
έχει τριφτεί και δεν αντέχει
αναζητάς ψηλαφητά τη λόγχη
την ορισμένη να τρυπήσει την καρδιά σου
για να την ανοίξει στο φως.

Γ. Σεφέρης