Sunday, October 15, 2006

Ξενοφοβία

Διαβάζοντας το "Βήμα" και συγκεκριμένα τα διεθνή σημείωσα τον εξής τίτλο :

Οι ΗΠΑ "κλειδώνουν απ' έξω" τoυς Μεξικανούς
Ο πρόεδρος Μπους προχωρεί στην ανέγερση τείχους κόστους 950 εκατ. ευρώ και μήκους 1,125χλμ.

Όχι, δεν είναι ψέματα. Η απίστευτη αυτή κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων τους (πλησιάζουν εκλογές και πρέπει ο αμερικάνικος λαός, ο οποίος φοβάται τους λαθρομετανάστες όσο και τους ιρακινούς τρομοκράτες, να κατευναστεί) στην ανέγερση ενός τεράστιου, σύγχρονου τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να εμποδίσει την είσοδο των λαθρομεταναστών. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Έχει ψηφιστεί μία σειρά αυστηρότερων μέτρων κατά των λαθρομεταναστών που θεωρούνται πλέον εγκληματίες και κατά όσων τους βοηθούν, οι οποίοι και θα κατηγορούνται για "παράνομη διακίνηση προσώπων" (ούτε εμπόριο λευκής σαρκός να έκαναν).

Κι αυτά σε μια χώρα που δημιουργήθηκε από μετανάστες. Σε μια χώρα που υπερασπίζεται τάχα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη. Σε μια χώρα η οικονομία της οποίας στηρίζεται στα 11 με 12 εκατομμύρια μετανάστες, λαθραίους και μη. Σε μια χώρα που δυστυχώς επηρεάζει όλο τον κόσμο. Σε μια χώρα που όσο κι αν θέλει να φαντάζει υπερδύναμη αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά - κοινωνικά προβλήματα και αυτή η κατάσταση αυξάνει τις φοβίες και τη μισαλλοδοξία του κόσμου.

Η είδηση αυτή υπήρξε αφορμή για πολλές σκέψεις τις οποίες μάλλον θα αναπτύξω σε κάποιο άλλο ποστ. Η πρώτη πρώτη μου σκέψη όμως ήταν : μπορεί να άργησε λίγα χρόνια αλλά το 1984 του Όργoυελ πλησιάζει και ο "Μεγάλος Αδελφός" είναι προ των πυλών. Και αυθόρμητα μια απορία. Δε θα κάνουμε τίποτα για αυτό;

12 Comments:

At 16/10/06 1:45 PM, Anonymous Anonymous said...

Another brick on the wall...

 
At 17/10/06 10:38 PM, Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

όσον αφορά αυτόν τον λαό τίποτα δεν με εκπλήσσει πλέον... γιατί ο Μπούς μπορεί να κάνει ότι θέλει ή μάλλον ότι του λένε... αλλά υπάρχει κι ένας λαός που έχει αποχαυνωθεί και δεν λέει να αλλάξει την κατάσταση... κοιμούνται ύπνο βαθύ, στην πλειοψηφία τους, πράγμα που καθορίζει την πορεία τους... κι αυτό δυστυχώς έχει αντίκτυπο και σε άλλους λαούς... δηλαδή επειδή οι αμερικανοί είναι ανίκανοι να καταλάβουν τι γίνεται... ανίκανοι να αντισταθούν... κάποιοι λαοί πρέπει να υποφέρουν... το λέω υπεραπλουστευτικά...
αλλά τι λέω... και μεις εδώ τα ίδια...

 
At 18/10/06 10:33 PM, Blogger iris said...

εμένα αυτό που με φοβίζει δεν είναι τόσο το τι γίνεται στην ΑΜερική - που κι αυτό είναι σημαντικό γιατί με την τεχνολογία και τα λοιπά μέσα ο κόσμος όλος είναι μια μικρή γειτονιά - αλλά όλα αυτά που βλέπω γύρω μου. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία κτλ.
Τι να πει και η Θεσσαλονίκη που δίνει στον Καρατζαφέρη και στον κάθε Καρατζαφέρη τη δυνατότητα να βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος ή το Βελόπουλο ακόμα (υποψήφιος στην Πέλλα);

 
At 19/10/06 12:00 AM, Blogger Jason said...

Τι θα πει αυτό χρυσό μου; Δηλαδή δε θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα;
Όσο απαράδεκτος και αν είναι ο Καρατζαφέρης και ο κάθε Καρατζαφέρης, πάντα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λέει τις παπαριές του ελεύθερα και να βάζει υποψηφιότητα για οτιδήποτε.
Τώρα το ότι τον έχετε αναγάγει σε μορφή του πολιτικού κόσμου, είναι θλιβερό... Το ότι πάει και τον ψηφίζει τόσος κόσμος είναι θλιβερό... Και εξίσου θλιβερό είναι κατά τη γνώμη μου ότι ο κόσμος ψηφίζει το γραφικότατο Ψωμιάδη. Αλλά αφού τους ψηφίζει... σημαίνει ότι αυτοί του αξίζουν. Δημοκρατικά βγαίνει ο Ψωμιάδης, νόμος της πλειοψηφίας, τελεία και παύλα.

Όσο για την Αμερική, δε νομίζω ότι περιμέναμε αυτό το καραγκιοζιλίκι της κυβέρνησης για να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τον κοσμάκη. Αλλά όσο να ΄ναι, καλά κάνεις και το αναφέρεις, ενδεικτικό είναι.

 
At 19/10/06 1:35 AM, Blogger J. said...

΄Ετσι όπως πάει ο Μπους σε λίγο μάλλον θα του χτίσουν οι Καναδοί κανένα τείχος στα σύνορα για να μην τον βλέπουν...

 
At 19/10/06 12:52 PM, Blogger Reflex said...

That sign is funny (even if that can be dangerous).

 
At 19/10/06 10:28 PM, Blogger iris said...

jason, συμφωνούμε για τον Καρατζαφέρη. Οπωσδήποτε δε μιλάω για το δικαίωμα του Καρατζαφέρη να υποβάλλει υποψηφιότητα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ο κόσμος που τον υποστηρίζει και όπως φαίνεται δεν είναι και λίγος.
Εν γένει δεν είναι οι μεμονωμένες προσωπικότητες που κάνουν τη ζημιά αλλά το πλήθος (η μάζα αν θες) που τους επικροτεί.

 
At 19/10/06 10:30 PM, Blogger iris said...

If i am right you can find that sign in the borders of Mexico - USA.
The post is about the new decision of USA goverment to built a huge wall in these borders in order to keep the Mexicans outside the country. !!

 
At 20/10/06 11:09 AM, Blogger Reflex said...

Oh yes, that is completely awful... again mr bush ant his policies...

Thank you for explaining it to me :)!

 
At 21/10/06 11:56 PM, Anonymous Anonymous said...

Iris tha ithela poly, alla oso kai na to zorizw ena tetoio 8ema einai yperbolika 8libero kai 8anatero gia na to diakwmwdisw! Eilikrina me nikhses, shkwnw ta xeria (mono ayta) pshla, de mporw na xarientistw pia oyte me andreikela typoy Bush, oyte me blaxadera typoy Karatzaferh, oute me klooun typou Pswmiadh! Den anexomai alla epikindyna noumera na mou orizoun to plaisio ths dhmosias(kai pleon oxi mono ayths) zwhs mou! Exw zoristei se tetoio ba8mo pou etsi mou 'rxetai na fwnaksw: "Pshfo ston Hraklh Douka!"
To ksynismeno profiterol

 
At 22/10/06 12:07 AM, Anonymous Anonymous said...

Oso gia sena, Johny b.good, de nomizw pws oi Kanadoi einai pia toso anwterh fara kai toso fobera ekleptismenoi san koinwnia, pou de mporoun na anextoun tis xodrades tou P.P.(Planhtarxh Pi8hkan8rwpou) ! Ta idia akribws mporoun na symboun (kai sumbainoun, throumenwn twn analogiwn fysika) toso ston Kanada oso kai sth Galia, sthn Ellada, sto Tourkmenistan kai sth Zambia! Epimenw pws den einai 8ema laou, einai 8ema sygyriwn kai syn8hkwn kai kyriws politikhs! Oi laoi panw katw antidroun me tous idious tropous stis proklhseis !

 
At 22/10/06 12:08 AM, Anonymous Anonymous said...

A, ksexasa, JOhny b.good, eimai to sofistike profiterol, suggnwmh pou den ypegrapsa to proigoumeno sxolio mou!

 

Post a Comment

<< Home