Sunday, November 12, 2006

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ



Ίσως να φαίνεται κάπως μακάβριο ωστόσο όταν παρατηρείς το θάνατο παίρνεις μαθαίνεις για την ζωή.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πάει εσπευσμένα στο πατρικό μου στην Κύπρο. Η γιαγιά μου, που εδώ και τέσσερα και μισό περίπου χρόνια ταλαιπωρείται από τον καρκίνο του πάγκρεας, (γιατροί και όσοι έχουν κάποια εμπειρία από τον καρκίνο του πάγκρεας τής έδιναν έξι μήνες ζωής αλλά η δύναμη και η θέληση της γιαγιάς μου ήταν πιο μεγάλη- όχι μόνο έζησε αλλά έζησε ακμαία και ενεργητική) ήταν στο νοσοκομείο, σοβαρά άρρωστη. Κανένας δεν περίμενε να επιζήσει και περίμεναν από στιγμή σε στιγμή το μοιραίο. Και η ίδια το ένιωθε όταν φώναζε τους νεκρούς της και τους παραπονιόταν ότι "δεν μπορούσε άλλο". Όταν την επισκεύτηκα στο νοσοκομείο με κατάλαβε αλλά δεν μπορούσε να μου μιλήσει. Τα αγαπημένα της πρόσωπα όμως δεν την άφησαν ούτε στιγμή μόνη. Οι γιοι της, οι νύφες της, τα εγγόνια της. Οι άνθρωποι τους οποίους αγαπά και για τους οποίους αποφάσισε να ζήσει.
Δε θα ξεχάσω ποτέ μου εκείνο το βράδυ στο νοσοκομείο που κοίταξε σε κάποια φάση στο κενό, σαν να κοιτούσε κάποιον ή κάτι στο υπερπέραν. Για μένα κοιτούσε κατάμματα το θάνατο και του ανακοίνωνε την απόφαση της ότι θα ζήσει. Την επόμενη μέρα ήταν καλύτερα. Αντιλαμβανόταν, επικοινωνούσε με το περιβάλλον της, μιλούσε. Λίγες μερες αργότερα πήρε και το εξιτήριο. Η μάχη με τον καρκίνο δεν έχει τελειώσει και κανείς δεν αμφιβάλλει για τον τελικό νικητή. Αλλά αυτή η δύναμη δεν ξεχνιέται. Αυτή η δύναμη είναι που με συγκινεί πολύ περισσότερο από τη θλίψη του χωρισμού και που δίνει ένα μεγάλο μάθημα.

Πιο πριν, στα μέσα του Αυγούστου, πέθανε εντελώς ξαφνικά ένα από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα, η θεία της μητέρας μου. Ο θάνατος της δεν έθλιψε μόνο τους κοντινούς συγγενείς της. Όσο ζούσε η θεία η Λήδα ήταν ένας άνθρωπος καλόγνωμος, αγαπητός, που αγαπούσε τους ανθρώπους, τους φρόντιζε, προσέφερε χωρίς δεύτερη σκέψη και κέρδιζε με τον τρόπο της τους πάντες. Στην κηδεία της μαζεύτηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός κόσμου. Συγγενείς που μένουν στην Αγγλία και στον Καναδά έφτιαξαν βιαστικά τα πράγματα τους για να την οδηγήσουν στην τελευταία της κατοικία. Άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τη μισή Λεμεσό, ήρθαν βαθιά και ειλικρινά συντεντριμμένοι από το θάνατο της αγαπητής τους φίλης, κι ας μην ήταν κάποια αριστοκράτισσα παρά μια κομμώτρια από ένα ορεινό χωριό. Όλοι ήταν εκεί για να δείξουν το σεβασμό και την αγάπη τους για μια γυναίκα που στην ζωή της δεν επέτρεψε σε κανέναν να πει άσκημη κουβέντα για αυτήν και την οικογένεια της. Τελικά είναι σημαντικό το τι γνώμη έχουν οι άλλοι για σένα. Άλλο ένα μάθημα ζωής.

Ο χωρισμός και ο θάνατος σε θλίβει και σε στεναχωρεί αλλά η στάση των ανθρώπων απέναντι του σε διδάσκουν...

15 Comments:

At 12/11/06 8:54 PM, Blogger Jason said...

Ωχ δύσκολο θέμα έπιασες...
Δε θέλω να θυμάμαι πως μεγαλώνω.
Θέλω να σκέφτομαι πως όόόλα αυτά είναι πολύ μακριά από μένα.
Λες και δε με αφορούν...

 
At 12/11/06 10:51 PM, Blogger iris said...

Δεν με φοβίζει τόσο ο θάνατος και ούτε αποφεύγω τέτοιες σκέψεις χωρίς να είναι και συχνές. Με απασχολεί περισσότερο η ζωή.
Οι εμπειρίες αυτές όμως άγγιξαν τον κόσμο μου με ένα εκπληκτικό τρόπο και με επηρέασαν πολύ έντονα. Για αυτό και είχα την έντονη ανάγκη να τις γράψω. Τελικά η ζωή είναι κάτι το συγκλονιστικό !

Ξέχασα να αναφέρω πως η φωτογραφία είναι της γαϊδάρας.

 
At 13/11/06 12:18 AM, Blogger sardela said...

i zoi einai kati to sigklonistiko den antilego,alla an soy erthoyn kana 2-3 strapatsa oson afora to thanato,tote xanete i anemelia,prosgionese anomala-apotoma(idios an ise se mikri ilikia anagkazese na megaloseis noritera)kai mia thlipsi(melagxolia)se akoloythi gia panta...p.x. i xronia 2001 itan simadiaki gia mena mia poy apo tote stamatisan na einai ola opos prin...mesa se 6 meres exasa prota tin proti moy agapi(an kai pote de toy to xa pi,an kai mename stin idia polikatikia,megalosame mazi kai pigame sxolio mazi)apo troxeo kai ligo noritera apo mia bdomada, exasa kai ton poliagapimeno moy thio(episis apo troxaio),molis 32 eton(itan san aderfos mou)..lene oti o,ti de se skotonei se kanei pio dinato..isos einai kai etsi alla mia monimi anoixti pligi tha se akoloythi gia panta..

 
At 13/11/06 11:31 AM, Blogger Reflex said...

I know that bank :) I was sitting there too :)

 
At 13/11/06 9:26 PM, Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

ας κάτσω κι εγώ λοιπόν εδώ μαζί σας :)... πράγματι σε διδάσκει η στάση των άλλων απέναντι στον θάνατο... αν δεν σε ξεγελάσει... η στάση η δική μας όμως πολλές φορές είναι αυτή που αφήνει πληγές σαν αυτές που ανέφερε η sardela... εγώ λοιπόν όταν έχασα τον πατέρα μου στον οποίο είχα τρομερή αδυναμία, δεν έκλαψα... δεν άφησα σε κανέναν να δει τι ήταν αυτό που συνέβη για μένα... ήμουν όπως με είπαν... παλικάρι... ένα παλικάρι που 13 χρόνια μετά στο άκουσμα της λέξης πατέρας ταράζεται... στην θέα μιας σκηνής απο ταινία με θέμα κάποιον πατέρα κλαίει με λυγμούς χωρίς να μπορεί να απαλύνει τον πόνο... έναν πόνο που έρχεται και ξανάρχεται και δεν σε αφήνει ποτέ μόνο... καλή και πικρή παρέα...
:)

 
At 14/11/06 12:33 AM, Blogger iris said...

Είναι όντως ένα θέμα δύσκολο γιατί ακριβώς αφήνει πληγές και θλίψη. Λόγια που δεν ειπώθηκαν ή παραπανίσιες κουβέντες, πράξεις που δεν έγιναν, μεταμέλειες, ειρωνείες της "τύχης". Και πάνω απ' όλα ο αμετάκλητος χωρισμός.

Κι όμως ο ζωντανός χωρισμός δεν πονάει εξίσου; Ίσως και λίγο περισσότερο...

 
At 14/11/06 8:09 AM, Blogger sardela said...

Mpa makari aytoi poy exasa na zoysan kai as mi toys ksanaeblepa pote...kamia sxesi o zontanos xorismos,einai poli pio eykolo na kseperastei ..kai to leo mia poy exo xorisei apo ena pedi me to opio imoyn 8 xronia mazi..den iparxi sigkrisi oyte sto elaxisto..

 
At 14/11/06 4:48 PM, Blogger Reflex said...

I definitively have to learn greek :)

 
At 14/11/06 5:37 PM, Blogger Eddie_ said...

Sardela,an kai den simvainei sixna,tha simfwnisw mazi sou...Einai poli pio diskolos kai epiponos o xwrismos tou thanatou.Se kathe alli periptwsi xwrismou ksereis pws an to thes exeis mia defteri efkairia na allakseis kati gia to opoio metaniwses.Se afti tin periptwsi omws distixws mporeis mono na to metaniwneis siwpila...

Reflex u DEFINITELY have to learn Greek...:P

 
At 14/11/06 6:22 PM, Blogger iris said...

κι όμως όταν πεθαίνει ένας αγαπημένος σου άνθρωπος ξέρεις πως ό,τι και να έχει γίνει σε αγαπούσε μέχρι το τέλος. Στην περίπτωση τυο ζωντανού χωρισμού αρχίζεις να αναρωτιέσαι : "Μ' αγαπούσε;"

reflex - you really have to learn greek. It' s a little difficult to explain you the topic of this conversation. Sorry :(

 
At 14/11/06 8:26 PM, Blogger sardela said...

more i zoi einai pano apo sinaisthimata toy stil magapoyse i oxi.....sto kato kato as zei o opiosdipote kai as mi mas agapaei stin teliki...einai ligo egoistiko gia mena na skeftome ean o allos magapaei i oxi..ap tin stigmi pou ego ton agapisa ayto moy arkei..

 
At 15/11/06 9:31 AM, Blogger Reflex said...

No problem :) definitively!

 
At 15/11/06 6:32 PM, Blogger bbchris said...

Έχω χάσει 5 κοντινούς μου ανθρώπους από καρκίνο...
Δεν ξέρω τι σκεφτόντουσαν όταν πέθαιναν και δεν ξέρω τι θα σκεφτομαι εγώ αν έρθω στην δική τους κατάσταση...
Για όσους πεθαίνουν ο θάνατος είναι μια πραγματικότητα. Για όλους τους υπόλοιπους είναι κακή τύχη που πρέπει ν' αποφύγουν.

 
At 17/11/06 2:22 AM, Blogger Uncle Aris said...

Το θέμα είναι ακόμα κι αν έχεις μια δεύτερη ευκαιρία στον ζωντανό χωρισμό την αρπάζεις; Γιατί αν δεν το κάνεις, είναι σαν να τον 'σκοτώνεις' εσύ ο ίδιος. Άσε που ο άλλος ο θάνατος, είναι αναπόφευκτος, οπότε για μένα είναι θέμα συμβιβασμού με την ιδέα, τους φόβους σου και την αξιοπρέπεια να λές τα πράγματα κάθε στιγμή όπως είναι κι όπως έχουν, ώστε να μην αφήσεις τίποτα που να μην έχεις πεί. Και πάνω απ'όλα υπομονή κι αγάπη για τους ανθρώπους σου, ώστε να μην χετανιώσεις ποτέ για κάτι που είπες κι έκανες.

 
At 17/11/06 3:52 PM, Blogger Attalanti said...

Χρειάστηκε να σταματήσω και να πάρω μια ανάσα διαβάζοντας. Δεν είμαι συνηθισμένη να χάνω ανθρώπους, ούτε να δέχομαι ό,τι επιλέγει μια ίσως ανώτερη από εμένα δύναμη. Ωραίο ποστ, πάντως.

 

Post a Comment

<< Home