Friday, November 17, 2006

Το Πολυτεχνείο ζει ;; ;

Δεκάτη εβδόμη Νοεμβρίου. Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Των ημερών εκείνων που μερικοί ονειροπόλοι φοιτητές αψήφησαν την απολυταρχία, τη δικτατορία, την απαγόρευση ελεύθερης κίνησης και έκφρασης και σκέψης ακόμη, βρήκαν ένα τρόπο απλό και δυνατό για να διαμαρτυρηθούν. Να μην σκύψουν το κεφάλι.

Ένα από τα κύρια συνθήματα της πορείας σήμερα ήταν το πασίγνωστο "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος τρόπος είναι αντίσταση και πάλι". Ήμουν χωμένη στην αποθήκη του μαγαζιού όταν η πορεία περνούσε έξω από τη δουλειά και το σύνθημα αυτό ακουγότανε πεντακάθαρα μέσα από τις κούτες με καλσόν και σκόνη. Και μου γεννήθηκε αυθόρμητα η ίδια απορία που γεννιέται σε κάθε πορεία διαμαρτυρίας. Πώς στο καλό αντιστεκόμαστε; Ποιο το πραγματικό νόημα της πορείας;
Δεν είναι ότι δεν έχουμε λόγο να διαμρτυρηθούμε. Έχουμε, και μάλιστα χιλιάδες. Ούτε ότι δεν υπάρχουν τρόποι διαμαρτυρίας. Αλλά για μένα αντίσταση και διαμαρτυρία δεν είναι μια πορεία μεταξύ της πρωινής μου βόλτας στα καφέ ή στα μαγαζιά της πόλης και της βραδινής μου εξόδου στα κλαμπ και τα μπαράκια ούτε οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Τι νόημα έχουν όλα αυτά αν την επομένη θα ξανασκύψω το κεφάλι μπροστά στο αφεντικό μου, στην κυβέρνηση που θέλει να αυξήσει τη φορολογία, σε όσους επιμένουν να ορίζουν την ζωή μου έμμεσα ή άμεσα; Τι νόημα έχει αν συνεχίζω να αποκοιμιέμαι μπροστά στην τηλεόραση, συμμεριζόμενη τον πόνο των πρωταγωνιστών στα σίριαλ μου αλλά αγνοώντας αυτούς που ζουν δίπλα μου καθημερινά; Αν επιτρέπω με άλλα λόγια σε αυτή την κατάσταση που δεν μου αρέσει να διαιωνίζεται;

Δε αποδοκιμάζω τις πορείες αυτές και τη χρησιμοτητα τους. Αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ : "έχουν αποτέλεσμα;"
Θα βρω απάντηση;

7 Comments:

At 18/11/06 12:32 AM, Blogger iris said...

Like today (November's 17th 1973) the young students of the institute of technoligy in Athens gathered to protest about the dictatorship. The gathering lasted 3 days and ended when military tanks entered the univercity. This event demonstrate to the people that they can object to the political situation of the country and they even can change it (a few months later the dictatorship ended).

Today, like every year a marching across the main roads of the cities is held, with a lto of people, many policemen, many anarchist (and violance), fear produce by the media. And I was wandering : What is the meaning of all this if the next day everything will be the same and noone would do anything to change what he / she hates.

 
At 18/11/06 1:17 PM, Blogger Reflex said...

Perhaps a way to remember... but I know that can be insufficient if things remain the same or have to be changed.

 
At 19/11/06 2:36 PM, Blogger George Sou said...

Δεν υπάρχουν απαντήσεις καθαρές, στις ερωτήσεις σου. Δυστυχώς!
Μεγαλώνοντας αλλάζεις, περνάς από την αισιοδοξία, στην απαισιοδοξία και ξανά από την αρχή.
Εκεί όπου πάλευες για το νέο, παλεύεις για το εφικτό και αν...
Ένα καλό κριτήριο είναι αν μπορείς να κοιταχτείς χωρίς ενοχές στο καθρέφτη σου!
Όχι ότι και αυτό είναι ασφαλές πάντως...

 
At 21/11/06 2:29 AM, Blogger pwlina said...

οτιδήποτε γίνεται για να στηρίξεις τα πιστεύω σου έχει νόημα...

 
At 23/11/06 3:23 AM, Anonymous Anonymous said...

χμμμ, μην υποτιμάς το ρόλο μιας πορείας, σίγουρα η απεργία είναι πιο δυναμικός τρόπος αντίστασης, αλλά μη θεωρείς την πορεία κάτι που γίνεται από συνήθεια, πόσο μάλλον που στο πολυτεχνείο έχει και την έννοια ότι τιμάς το όλο σκηνικό!

όταν βγείς στο δρόμο και φωνάξεις τα συνθήματα σου, ΄δινεις στον κόσμο να καταλάβει τους λόγους που έχεις κατεβέι στην πορεία και παράλληλα είναι ένα κάλεσμα στους συνανθρώπους σου και μια προτροπή για αντίσταση κι απο τους ίδιους!

μια δυναμική πορεία έιναι επίσης ικανή, μέχρι και να αποσυρθούν νομοσχέδια, και μη νομίζεις, πάντα η κυβέρνηση μετράει τον κόσμο που κατέβηκε σε μια πορεία, πορείες έχουν εξελιχτεί και σε εξεγέρσεις

η προσωπική "αντιπολίτευση" του καθενός μας γίνεται στο δρόμο κι όχι με τον ωχαδερφισμό και την ηττοπάθεια

και μια παρατήρηση στο αγγλικό κειμενάκι σου που αναφέρεις για anarchists και violence

δεν θα κάτσω να υποστηρίξω τη λογική της άστοχης βίας των μπάχαλων που το μόνο που στην τελική καταφέρνει είναι ο περιορισμός του ασύλου, αλλά θα ήταν πιο εύστοχο να αναφέρεις για την αστυνομική βία και καταστολή που μεγαλούργησε για τις κάμερες που μας παρακολούθούν και ναι είμαι υπέρ της ανοιχτής σύγκρουσης με την αστυνομία χωρίς κουκούλες και φρου φρου, όταν σου περιορίζουν την ελευθερία του να διαδηλώσεις και να σου πουν μέχρι εδώ δε θα φτάσεις μέχρι το υπουργέιο για να μην ενοχληθεί τ'αυτάκι της κάθε μΑριέττας,

ΥΣ δεν είμαι αναρχικός

φιλικά, γιώργος ή μαέστρο

 
At 23/11/06 8:37 PM, Blogger iris said...

ίσως να έχεις δίκαιο. Τι να πω; Απλά πολλές φορές νιώθω πως ούτε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην πορεία ξέρουν ακριβώς τι ζητάνε ή πώς το ζητάνε. Ή περισσότερο ότι ακόμα κι αν ξέρουν το ξεχνάνε μετά την πορεία (δεν είμαι καθόλου κατά των πορειών και λοιπών διαδηλώσεων, αναρωτιέμαι αν γίνονται "σωστά" - αν είναι δόκιμος ο όρος)

Μεγάλη παράλειψη η μη αναφορά της αστυνομικής βίας. ΠΑρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά
Αστυνομική αυθαιρεσία έχει καταντήσει !

 
At 16/11/08 9:57 AM, Blogger Nobilis said...

... Χωρίς την άδεια σας,
αναδημοσιεύσαμε το post σας.
Εξακολουθεί να είναι επίκαιρο το ερώτημα δυστυχώς.

Ευχόμαστε να μην έχετε αντίρρηση για την αυθαιρεσία.

Με σεβασμό
Το Χαμομηλάκι

Ζεί το Πολυτεχνείο;

 

Post a Comment

<< Home