Wednesday, March 14, 2007

ιστορικά ζητήματα

. Χθες το βράδυ παρακολούθησα την εκπομπή του Παύλου Τσίμα η οποία, με αφορμή τις έντονες συζητήσεις για το νέο σχολικό βιβλίο της ιστορίας, ασχολήθηκε με τον τρόπο διδασκαλίας και τους σκοπούς της ιστορίας στα σχολία (προπαγάνδα, πολιτική σκοπιμότητα ή έναυσμα κριτικής σκέψης;). Πολύ καλή εκπομπή, η οποιά ενδιέφερε τον κάθε έλληνα αλλά μάλλον παρακολουθήθηκε από λίγους, ένεκα και της ώρας προβολής της λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

. Ένας από τους πολέμιους του νέου σχολικού βιβλίου είπε χαρακτηριστικά πως το εγχειρίδιο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο προϊόν της Ευρώπης ή της Αμερικής (συγχωρέστε με, αλλά δε θυμάμαι τα ακριβή του λόγια) και τόνισε πως η Ελλάδα τους δίδαξε τον πολιτισμό, τους δίδαξε την ιστορία κτλ κτλ. Λόγια που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από παιδιά και που αναπαραγάγουμε συνεχώς. Όντως η Ελλάδα ήταν ένα αδιαμφισβήτητο λίκνο πολιτισμού, από τον οποίο γαλουχήθηκαν άμεσα ή έμμεσα οι ευρωπαϊκές γλώσσες. Σε αυτό όμως θα ήθελα να προσθέσω το εξής, αφελές θα μου πείτε, ερώτημα : Πώς η Ελλάδα, αυτή η "μεγάλη χώρα", που έκανε και εκείνο, και το άλλο και το παράλλο... πώς λοιπόν η "πατρίδα του πολιτισμού" κατήντησε στα σημερινά της χάλια; Γιατί μόνο ένας εθεροβάμων μπορεί να υποστηρίξει πως το πολιτιστικό ή το πολιτικό επίπεδο αυτής της χώρας είναι υψηλό. Αντί να βαυκαλιζόμαστε με το παρελθόν δε θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούμε λιγάκι σοβαρά με το παρόν και ας αφήσουμε την εθνικιστική μας έπαρση κατά μέρος.

. Το θέμα σηκώνει τεράστια συζήτηση. Θα υπενθυμίσω όμως τι προέτρεψε τον πατέρα της ιστορίας, το Θουκιδίδη, να γράψει την ιστορία του (αντικειμενική, τεκμηριωμένη, αμερόληπτη, απαλλαγμένη από θρύλους και παραδόσεις, αποδίδουσα στον καθένα τα σφάλματα του) όπως ο ίδιος γράφει στον πρόλογο του : γράφει ιστορία όχι για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες κάποιας πλευράς αλλά ούτως ώστε οι μελλοντικές γενιές να διδαχθούν από τα σφάλματα των προγόνων τους και να τα αποφύγουν.

8 Comments:

At 15/3/07 1:44 AM, Blogger Stelios Frang said...

Σωστή!

 
At 15/3/07 3:53 AM, Blogger Jason said...

Θα σου πω.
Διότι οι απόγονοι αυτών των αρχαίων είναι κάτι τύποι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις για να λένε πόσο σπουδαίοι ήταν οι πρόγονοί τους.
Λες και αυτό τους κάνει αυτομάτως πιο σημαντικούς και τους ίδιους.
Με τέτοιους σκατοκέφαλους με το συμπάθειο, τι να κάνει η καημένη η χώρα για να ορθοποδήσει;

 
At 15/3/07 10:23 PM, Blogger iris said...

και δυτσυχώς η "σκατοκεφαλιά" έχει και συνέχεια. Ανιστόρητοι, οκνηροί, μισαλλόδοξοι αλλά πάνω απ' όλα αναμάρτητοι !!

 
At 16/3/07 2:18 PM, Blogger bbchris said...

Η εκπαίδευση στην σύγχρονη Ελλάδα λειτουργεί περισσότερο ως προπαγάνδα των διαφόρων πολιτικοθρησκευτικών ελίτ και των ιδεών που εκπροσωπούν και καθόλου ως προσπάθεια για πραγματική μόρφωση και διεύρυνση οριζόντων.

Δεν είναι απλό ξέρεις. Φαντάσου να διδάξεις σε σχολείο στην Τούμπα [παράδειγμα] ότι η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι αυτή που ξέρεται απ' την σύγχρονη γεωγραφία αλλά περιλαμβάνει την μισή Γιουγκοσλαβία και την μισή Βουλγαρία...
Ξέρεις πόσοι θα μείνουν μετά χωρίς αντικείμενο; Πόσοι πολιτικοί και παπάδες θα πρέπει να δουλέψουν για το καλό της Β. Ελλάδας αντί να κάνουν καρριέρα πουλώντας στείρο εθνικισμό;
Πιστεύεις ποτέ ότι θα το άφηναν να γίνει;

 
At 16/3/07 8:23 PM, Blogger αθεόφοβος said...

Η εκπομπές του Τσίμα και του Παπαχελά έθιξαν με ουσιαστικό τρόπο το θέμα της καταγραφής της ιστορίας.
Δυστυχώς τα κράτη δύσκολα ξεφεύγουν από τα εθνικά στερεότυπα που έχει γαλουχηθεί ο κόσμος και τα οποία θεωρεί σαν αυταπόδεικτη αλήθεια.

 
At 16/3/07 10:34 PM, Blogger iris said...

αυτό που εξακολουθεί να μου δημιουργεί τεράστια έκπληξη, αν και θα έπρεπε να το είχα "συνηθίσει" μέχρι τώρα, είναι τα ηλίθια επιχειρήματα των πολεμίων του σχολικού εγχειριδίου, στην προκειμένη περίπτωση.
Για παράδειγμα ο μητροπολίτης κ.κ. (το κ.κ. τον μάρανε) Άνθιμος είπε χαρακτηριστικά ότι αν δεν πούμε στα παιδιά για τον Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και το κρυφό σχολιό δεν τους διδάσκουμε ιστορία, λες κι αυτή είναι η ουσία της ιστορίας.
Ανόητα επιχειρήματα αλλά αυτό που με τρομάζει είναι ότι βρίσκουν ευήκοα αυτιά !!

 
At 18/3/07 9:31 PM, Anonymous Anonymous said...

Η ιστορία δεν έχει μια οπτική γωνία και η Ελλάδα δεν ήταν μόνο η "Ελλάδα του Πολιτισμού και των γραμμάτων".

Εν ολίγοις προβάλουμε αυτά που θέλουμε αποσπασματικά. πχ. προβάλουμε τη μυθολογία, αλλά όχι το Δωδεκάθεο γιατί είναι κατακριτέο και είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι κτλ κτλ.

Η θα έπρεπε να είναι μια αντικειμενική καταγραφή γεγονότων και να κρίνεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ απ' τον καθένα μας.

 
At 20/3/07 10:44 PM, Blogger iris said...

δίκαιο έχεις αλλά ποιος μας ακούει;

 

Post a Comment

<< Home