Tuesday, November 21, 2006

Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού. Κατά μία διαβολική σύμπτωση σε πολλές χώρες του κόσμου αυτά τα δικαιώματα όχι μόνο δεν τυγχάνουν σεβασμό αλλά ούτε καν διεκδικούνται από οργανωμένες ομάδες. Η ασιτία, η έλλειψη παιδείας, η υποχρεωτική εργασία, το trafficking (το οποίο λαμβάνει χώρο και στην Ελλάδα μας), τα παιδιά στρατιώτες κτλ κτλ.

Φέτος η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να επικεντρωθεί στα παιδιά στρατιώτες, και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Εν συντομία να αναφέρω πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της χώρας, τουλάχιστον 30,000 παιδιά συμμετέχουν σε ένοπλες ομάδες ή δυνάμεις αποτελώντας τουλάχιστον το 20% των εμπόλεμων στη χώρα. Πολλά παιδιά κατατάσσονται στην ευαίσθητη ηλικία των έξι χρονών λαμβάνοντας μάλιστα μέρος και σε συγκρούσεις, μεταφέρουν προμήθειες ή πυρομαχικά ή χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικοί σκλάβοι. Στα παιδιά αυτά μάλιστα χορηγούνται ναρκωτικά και αλκοόλ. Κι αυτά δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού θα οργανωθεί αύριο, Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006, μεταξύ 3 - 6 μ.μ. στην Ικτίνου και Τσιμισκή εκδήλωση με ενημέρωση του κόσμου και συγκέντρωση υπογραφών και το απόγευμα στις 7':30 μ.μ., στα εγκαίνια του ιδρύματος Γκαίτε, έκθεση παιδικών ζωγραφιών με ανάλογο θέμα.
Όποιος μπορεί, αξίζει τον κόπο να αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να δείξει πως επικροτεί τέτοιου είδους προσπάθειες.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home