Wednesday, September 26, 2007

Patti Smith


. Όπως είπαμε την Κυριακή που μας πέρασε τραγουδούσε στην πόλη μας η Patti Smith. Για όσους δεν ξέρουν (δεν είναι και "τωρασινή" που λέμε στην Κύπρο) είναι αυτή που λέει το "People have the power" και το "Because the night". Βέβαια, αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως αυτά είναι από τα λιγότερο αντιπροσωπευτικά της τραγούδια. Η συναυλία ήταν αρκετά ωραία και μπορώ να σας βεβαιώσω πως για τα 61 της χρόνια (ναι, ναι, καλά διαβάσατε) μια χαρά κρατιέται...


. Η Patti Smith γεννήθηκε στην Αμερική τέλη του 1946 και μεγάλωσε στο Ιλινόις. Όσο ζούσε στο Ιλινόις, τα τελευταία χρόνια δουλεύοντας στις άθλιες συνθήκες ενός εργοστασίου,κι όταν μετακόμισε στη Νέο Υόρκη επιδίωξε και έζησε μία μη συμβατική ζωή. Όπως μη συμβατικοί είναι και οι στίχοι της. Το πρώτο της single κυκλοφόρησε το 1974 και περιείχε τα τραγούδια "Piss factory", το οποίο βρίσκεται και σε ένα διπλό cd του 2002 με ζωντανές και στούντιο ηχογραφήσεις και τον τίτλο" Land", και το "Hey Joe".
. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το "Horses". Ένας δίσκος ορόσημο. Τραγούδια όλο θυμό, που επαναστατούσαν στην ντίσκο-κουλτούρα της εποχής. Που επέμεναν σε κάτι πρωτοποριακό, διαφορετικό, λιγότερο χαζοχαρούμενο και περισσότερο δυνατό. Μια φωνή βραχνή, θυμωμένη, ασυνήθιστη. Και μία γυναικία παρουσία που προτιμούσε να ντύνεται με αντρικά παντελόνια. Ροκ; Πανκ (το αγέννητο ακόμα πανκ); Γκαράζ ροκ ; Δεν έχει σημασία. Η Patti Smith ήταν μία από εκείνες τις μορφές που επηρέασαν γενιές καλλιτεχνών.
. Ακολούθησαν οι δίσκοι "Radio Ethiopia" (76), "Easter" (78), "Wave" (79), "Dream of life" (88), "Come Again" (96), "Peace and Noice"(97), "Gung Ho" (2000), "Trampin' " (2004), "twelve" (2007) και πολλές ποιητικές συλλογές.

. Το "Horses" ξεκινούσε με μία διασκευή του τραγουδιού του Van Morrison "Gloria" και αρχίζει με τους εμβόλιμους στίχους :

Jesus died for somebodys sins but not mine
Meltin in a pot of thieves
Wild card up my sleeve
Thick heart of stone
My sins my own
They belong to me, me

People say beware!
But I dont care
The words are just
Rules and regulations to me, me


. Για περισσότερες λεπτομέρειες στους στίχους των τραγουδιών και των ποιημάτων της.

6 Comments:

At 27/9/07 3:24 AM, Blogger Jason said...

Περίεργο παιδί πάντως η φίλη σου, δεν μπορείς να πεις... :)

 
At 29/9/07 9:48 AM, Anonymous Anonymous said...

περίεργο δε λες τίποτα ...

 
At 1/10/07 1:31 AM, Blogger diastimata said...

Ο χοντρός που ήρθε τελευταίος; Ε, αυτός ήμουν!

Πολύ καλή η Πάτι. Ο χρόνος της έκανε καλό.

 
At 1/10/07 6:38 PM, Blogger iris said...

αχ, και εσύ εκεί; Μα να μην σε δω; Να μην σε καταλάβω; Γιατι;;;;;;; Την επόμενη φορά που θα πας κάπου όπου θα πάω κι εγώ ενημέρωσε με ...

 
At 1/10/07 10:53 PM, Blogger pediatre said...

Μου έχουν λείψει οι συναυλίες…
Πρέπει να ήταν υπέροχα, κάτι σαν βουτιά στις αναμνήσεις…
Στην επόμενη που θα βρεθείς, πιες μια μπύρα και για μένα…

 
At 3/10/07 10:59 PM, Blogger iris said...

για σένα εντάξει, θα την πιω την μπύρα !

 

Post a Comment

<< Home